Selectare traducere

Română (România)English (United Kingdom)Deutsche SpracheFrench (Fr)

Reclame parteneri

PDF Imprimare Email

vă invită la o plimbare, în vacanţa dvs, într-un circuit turistic la munte în România, unde împreună putem vizita mănăstiri, peşteri, cascade şi foarte multe locuri frumoase.

 

Câteva cuvinte despre :

 

Lacul Bicaz

 

O alta atracţie turistică este şi Lacul de acumulare” Izvorul Muntelui” (35km lungime pe o suprafaţă de 33 km²), cunoscut şi sub numele de “Lacul Bicaz”. Acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România, fiind situat pe cursul superior al râului Bistriţa. Locul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic de la Bicaz, adevarat gigant cu o înalţime de 127 m, a cărei ridicare a cerut excavarea a mai mult de 170.000 m3 de stâncă. Din el se alimentează centrala hidroenergetica Bicaz-Stejaru.

Pentru realizarea construcţiei Barajul de la Bicaz au trebuit strămutate aproape 20 de sate.

Lucrările de construcţie la amenajarea hidro-energetică au început în luna noiembrie a anului 1950, an în care a fost aprobat planul de electrificare al ţării. Costurile realizării proiectului au fost de aproximativ 1,7 miliarde de lei ( bani socotiţi la valoarea de atunci) şi au însemnat pierderea a sute de vieţi omeneşti in timpul lucrărilor. Aici au muncit mii de deţinuţi (majoritatea lor, în primii ani de şantier, au fost deţinuţi politici cu înaltă pregătire de specialitate) militari în termen şi brigaderi.
Pentru realizarea construcţiei au trebuit strămutate aproape 20 de sate. Două dintre acestea , Răpciuniţa şi Cârnei, au dispărut în totalitate. Au fost strămutaţi peste 18000 de locuitori din aproape 2300 de gospodării.

Portul turistic Bicaz, de unde pleacă ambarcaţiuni pentru plimbări de agrement, popasurile turistice din zonă şi în apropiere Izvorul Muntelui (797 m alt.) Au transformat întreaga zonă într-un centru de mare civilizaţie turistică.
În oraşul Bicaz este deschis un muzeu cu exponate oglindind construcţiile hidroenergetice de pe valea Bistriţei.

 

vă invită la o plimbare, într-un circuit turistic la munte în România, unde împreună putem vizita mănăstiri, peşteri, cascade şi foarte multe locuri frumoase.

Veniţi cu noi !