Selectare traducere

Română (România)English (United Kingdom)Deutsche SpracheFrench (Fr)

Reclame parteneri

PDF Imprimare Email

vă invită la o plimbare, în vacanţa dvs, într-un circuit turistic la munte în România, unde împreună putem vizita mănăstiri, peşteri, cascade şi foarte multe locuri frumoase.

 

Câteva cuvinte despre :

 

 

Lacu Roşu

 

Lacu Roşu este un lac de baraj natural, situat la poalele Munţilor Hăşmaşu Mare, în apropiere de oraşul Gheorgheni, din judeţul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din România numele provenind de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie, cu oxizi şi hidroxizi din fier.
Lacul pare întunecat şi ameninţător, cioturile ce ies din apă lăsând impresia că o civilizaţie lacustră şi-a găsit sfârşitul cu numai câţiva ani înainte să treci pe acolo. Cârduri de raţe trec nestingherite pe lângă tine, dacă te aventurezi cu barca pe apă. Motiv suficient să dai la rame cam 10 minute, la concurs cu măcănitoarele, cât să te depărtezi de mal şi să observi civilizatia de la distanţă.

Lacu Roşu s-a format relativ recent, într-o zi din luna iulie 1837. Atunci, după o serie de furtuni şi ploi torenţiale, din Muntele Ucigaşu s-a desprins o bucată şi a blocat pârâul Licas, pârâul Oii şi pârâul Roşu.
Martori actuali ai calamităţii naturale de atunci sunt cioatele de molid rămase în apă. Reflectarea purpurie în lac a Suhardului Mic, prezenţa aluviunilor roşiatice aduse îndeosebi de pârâul Roşu şi calcarele roşcate din jurul său i-au facut pe ciobani să-i dea numele de Lacu Roşu.
Abia in 1857, trei turişti din Gheorgheni au poposit pe malurile sale, uimiţi si fermecaţi de frumuseţea sălbatică a priveliştei montane şi a lacului. Au povestit tuturor că au descoperit un colţ din paradis. De atunci, atraşi de frumuseţea naturală a lacului, de bogăţia faunei, florei, numeroşi turişti au străbătut potecile acestei regiuni.

În 1910 a început construirea drumului din Gheorgheni până la Lacu Roşu, realizat până în locul numit „Gâtul Iadului“, şi numai în 1937 s-a terminat drumul care leagă Transilvania de Moldova.

Împrejurimile lacului au o faună şi o floră foarte bogată, predomină pădurile de conifere în amestec cu alunul, salcia de munte, pe versanţii din preajmă cresc bradul alb, paltinul şi plopul de munte iar dintre animale vieţuiesc râsul, capra neagră, lupi , cerbi mistreţi.

Legende

Prima legendă spune ca trăia în Lazarea o fată de o frumuseţe rar întalnită, care se numea Estera. S-a dus la târg, la Gheorgheni şi acolo a întâlnit un flăcău voinic care se lua la trântă şi cu ursul. Cum s-au văzut, s-au şi îndrăgostit. Flăcăul a rugat fata să-i fie mireasă. Dar cununia nu s-a putut face, deoarece flăcăul a fost luat în armată. Fata îl tot aştepta, pe-nserate se ducea cu ulciorul la izvor, stătea ore în şir, în nădejdea că se va întoarce alesul inimii sale. Era într-o duminică, după-amiază, când trecând pe acolo, a fost văzută de un tâlhar, care repezindu-se la ea a ridicat-o în şa, zburând ca vântul spre Suhardul Mic, între stâncile cu o mie de feţe , unde locuia. I-a promis fetei şi aur şi argint numai să-l îndrăgească, dar fetei nu-i trebuia nimic. Tâlharul îşi pierdu răbdarea şi voia să o ia în căsătorie cu sila. Estera a strigat către munţi, implorându-le ajutor. Stâncile cuprinse de strigătele îndurerate au răspuns cu tunete. S-a pornit o ploaie torenţială măturând tot ce întâlnea în cale. Acolo au rămas, sub fărămăturile stâncilor fata şi tâlharul. Apoi s-au adunat acolo apele munţilor, formând Lacu Roşu (Ucigaşul).

A doua legenda spune că pe pajiştea dintre versanţii munţilor a fost stâna Ciobanii. Aceştia, văzând apropierea furtunii, au încercat să se refugieze, dar muntele ucigaş, dărâmându-se, i-a îngropat împreună cu oile.

 

 

vă invită la o plimbare, într-un circuit turistic la munte în România, unde împreună putem vizita mănăstiri, peşteri, cascade şi foarte multe locuri frumoase.

Veniţi cu noi !