Selectare traducere

Română (România)English (United Kingdom)Deutsche SpracheFrench (Fr)

Reclame parteneri

PDF Imprimare Email

vă invită în Delta Dunării

  

şi vă informează despre :

 

 

 

Satul Murighiol

 

Localitatea a devenit punct de atracţie pentru cei care îşi petrec vacanţele în Delta Dunării.
Murighiolul, localitate cu o istorie bogată, care vine din antichitate, când actuala vatră a satului era port la Marea Neagră, dar şi la vechiul Danubiu, beneficiază de câteva atuuri pe care le au doar puţine localităţi româneşti. La doi paşi de sat se deschide împărăţia apelor din Delta Dunării. Lacurile Razelm şi Murighiol mărginesc localitatea, iar pe păienjenişul de canale din preajma acestor luciuri de apă se poate pătrunde în zone dintre cele mai sălbatice şi pitoreşti din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Pe lângă peisajul luxuriant specific ţinuturilor dintre ape, ce constituie o atracţie irezistibilă pentru iubitorii de natură, Murighiolul are avantajul ca este accesibil turiştilor ce nu au suficient timp la dispoziţie pentru vacanţă.

La Murighiol se ajunge din Tulcea pe un drum judeţean de aproape 50 de kilometri care este paralel cu braţul Sf. Gheorghe al fluviului. Astfel, din Bucureşti sau de pe Litoral se poate ajunge la doi paşi de inima Deltei, la Murighiol, în 4-5 ore, faţă de drumul anevoios pe care turistii ar trebui să-l parcurgă cu vaporul pentru a vizita o altă zonă pitorească din interiorul Deltei.

Satul Murighiol, cu mici excepţii, este cenuşiu, cu case vechi, specifice localităţilor pescăreşti. Din loc in loc, pe uliţele strâmte şi prăfuite, care se umplu de noroi la fiecare ploaie, contrastează cu peisajul sărăcăcios câteva case luxoase.

Uniunea Europeana a alocat aproape doua milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru modernizarea drumului judetean care asigura accesul turistilor din municipiul Tulcea spre Murighiol.”.

Statiunea turistica va prinde contur
Un proiect de infrastructură destinat dezvoltării turistice a localitaţii Murighiol a fost aprobat recent de Uniunea Europeană. Este vorba de o investiţie privată care ar urma să transforme satul prăfuit de la marginea Deltei într-o veritabilă staţiune turistică. Viitoarea “Staţiune Turistică Delta Dunării – Murighiol” se va intinde pe 12 hectare şi va fi amplasata pe malul Lacului Murighiol, foarte aproape de vatra satului.

În apropierea satului Murighiol, spre Dunavăţ, se află vatra cetăţii Halmyris, obiectiv arheologic şi istoric de referinţă pe plan naţional. Este vorba de o fosta aşezare fortificată pe teritoriul căreia au fost găsite rămăşiţele a doi martiri ai creştinătăţii, Epictet şi Astion, care au fost ucişi în 290 pentru credinţa lor. Există un proiect potrivit căruia cetatea Halmyris poate deveni un punct foarte important pentru turismul cultural. Cetatea ar urma sa înnobileze turismul din zona care are ca ţinta predilecta doar Delta Dunării pentru peisajul ei.

Există o perspectivă de organizare a unui muzeu Halmyris de sit cu puncte de restaurare şi de conservare unde ar urma să se organizeze acţiuni culturale pentru turişti între zidurile cetăţii.

. . . vă invită în

Delta Dunării !

 

Vă aşteaptăm !