Language Selection

RoumaineAnglaisAllemandeFrançaise

Reclame parteneri

PDF Imprimer Envoyer
Il n'y a pas de traductions disponibles

vă invită la o plimbare, în vacanţa dvs, într-un circuit turistic la munte în România, unde împreună putem vizita mănăstiri, peşteri, cascade şi foarte multe locuri frumoase.

 

Câteva cuvinte despre :

 

 

Barajul Vidraru

 

Situat pe râul Argeş, sprijinit pe versanţii munţilor Pleasa şi Vidraru, de-a lungul Transfăgărăşanului, la circa 40 de kilometri de Curtea de Argeş, Barajul Vidraru este considerat de către specialişti o adevărată bijuterie inginerească. A fost construit, cu mari sacrificii omeneşti (circa 80 de persoane decedate), între 1961 şi 1966. Pentru realizarea lui s-au forat galerii subterane in lungime de 42 de kilometri, au fost escavaţi circa 1.768.000 metri cubi de rocă (din care un milion în subteran), s-au turnat 930.000 metri cubi de beton şi s-au montat 6300 tone de echipamente electromecanice.
Lacul de acumulare Vidraru, având 465 milioane metri cubi de apă, are o lungime de 10,3 kilometri şi o lăţime maximă de 2,2 kilometri (în zona Valea Lupului – Călugăriţa), o suprafaţă totală de 870 de hectare şi adâncimea maximă de 155 metri. Centrala electrică se află amplasată în subteran, în masivul Cetăţuia, la 104 m adâncime şi poate asigura anual o producţie de energie de 400 GWh.

În momentul inaugurării, Barajul Vidraru era al cincilea din Europa şi al nouălea din lume. Dupa cum spun specialiştii, este un baraj cu dublă curbură, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime de coronament de 307 metri. Noaptea, conturul este luminat electric, astfel că se poate observa din avion.
Accesul la baraj se face pe malul estic al lacului, pe drumul care urcă până la Bâlea. Din capătul barajului, la stânga se poate merge spre depresiunea Cumpăna.
Turiştii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumuseţea împrejurimilor.

De asemenea, pe muntele Pleasa se află statuia lui Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii, realizată de sculptorul Constantin Popovici. La câteva sute de metri de Barajul Vidraru se află “Casa Argeşeană” şi debarcaderul unde se organizează curse de agrement cu vaporaşul. Pentru pasionaţii sporturilor extreme, la baraj a fost amenajată cea mai înaltă pistă de lansare pentru bungee jumping.

Oamenii din zonă, care au lucrat la construirea uriaşului din munţi îşi amintesc că erau condiţii grele şi că au fost mulţi care au murit. Nimeni nu le ştie cu adevărat numărul. În unele documente se vorbeşte despre 80 de muncitori decedaţi în accidente, în altele de 20. Cert este că după mai bine de 40 de ani, Barajul Vidraru atrage mii de turişti, chiar şi străini, care rămân uimiţi de acest monument al tehnicii inginereşti.

Locuitorii din Curtea de Argeş îşi amintesc cum în anii în care se lucra la construcţia barajului a înflorit parcă şi oraşul lor. Astăzi, unii se gândesc cu teamă că dacă s-ar întâmpla vreo nenorocire acolo în munţi, viitura ar ajunge în 7 minute la Curtea de Argeş, iar înălţimea valurilor ar fi cam cât o jumătate de bloc. O problemă a fost în 1977, când o vană s-a blocat din cauza infiltraţiilor de apă şi sute de tone de apă au măturat localităţile din aval, distrugând mai multe case şi omorând o femeie. Dar astfel de probleme nu mai pot apărea în ziua de azi, afirmă responsabili din conducerea Barajului Vidraru.

 

 

vă invită la o plimbare, într-un circuit turistic la munte în România, unde împreună putem vizita mănăstiri, peşteri, cascade şi foarte multe locuri frumoase.

Veniţi cu noi !