Language Selection

RoumaineAnglaisAllemandeFrançaise

Reclame parteneri

PDF Imprimer Envoyer
Il n'y a pas de traductions disponibles

vă invită să vizitati mânăstiri din România, în vacanţa dvs, într-un circuit turistic la munte

 

Câteva cuvinte despre :

 

Mânăstirea Cozia

 

     Este cunoscută ca una din cele mai vechi şi complexe monumente istorice şi de artă din România, Mânăstirea Cozia este situată pe malul drept al Oltului la 22 km de Râmnicu Vâlcea şi 75 km de Sibiu. Zidită între anii 1386-1388 şi 1393 această mânăstire este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Bătrân. Iniţial a fost cunoscută sub numele de Mânăstirea Nucet, fiind cladită într-o regiune prielnică pentru creşterea nucilor. Numele de Cozia l-a primit mai târziu, după muntele din vecinătate.

     În Biserica Mare, cu hramul “Sfânta Treime“, se poate vedea pictura originară şi anume în naos, unde, pe pereţii de vest, sunt pictaţi Mircea şi fiul sau Mihail în costume de cavaleri, iar în stanga se află portretul lui Şerban Cantacuzino. În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea şi al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugăriţă după moartea fiului ei şi decedată în 1605.
Mânăstirea Cozia nu mai pastrează aproape nici o urmă autentică de pe vremea ctitorului mânăstirii Mircea cel Bătrân.

     Singurele obiecte rămase de pe vremea domnitorului – două clopote – au fost luate de mai-marii bisericii şi duse unul la Episcopia Râmnicului şi cel de-al doilea la Episcopia Argeşului. Epitaful lui Mircea cel Bătrân a ajuns şi el la Muzeul de Artă de la Bucureşti, la Cozia rămânând doar o bucată din placa de mormânt a domnitorului. De asemenea, tot de pe vremea lui datează modelul de cruce voievodală care se află şi acum pe turla mânăstirii.

     Mânăstirea are două paraclise, unul din zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, aşezat în colţul de sud-est al mânăstirii, datând din 1583 iar celalalt, zis brâncovenesc, aşezat în colţul de nord-est, este din caramidă având două case boltite şi un foişor ce datează din anii 1710-1711.
Bolniţa se află pe partea cealaltă a şoselei, având hramul “Sfinţii Apostoli” fiind zidită între anii 1542-1543 de Petre Voievod. Pe latura estică a acestui corp de clădiri este amenajat un muzeu în care sunt expuse monede, tipărituri vechi, obiecte şi podoabe de cult.
Cozia veche ( “Schitul de Piatră” – este denumirea ruinelor unei foste bisericuţe, ale cărei ziduri se puteau vedea până in 1986 pe Valea Oltului), situat la 1 km nord de mânăstire, are hramul Sfântul Ioan Botezătorul” şi se crede că ar fi ctitoria lui Radu, tatăl lui Mircea, la sfârşitul secolului al XIII- lea inceputul secolului al XIV-lea.

     Monumentul păstrează amprenta a mari domnitori ai Ţării Româneşti: pictura interioară realizată iniţial între anii 1390-1391 a fost refăcută după 1512 de Neagoe Basarab care a construit şi fântâna ce astăzi îi poartă numele. După 1706, Constantin Brâncoveanu a construit pridvorul în stilul cunoscut astăzi sub numele de “stilul brâncovenesc”. Restul bisericii este construit, încă de la început, în stil bizantin cu influenţe locale.
Picturile murale de la Mânăstirea Cozia constituie bunuri ale patrimoniului cultural naţional.

 

 

vă invită într-un circuit turistic la munte ce va cuprinde şi vizitarea de mânăstiri importante din cultura românească şi poate universală

 

Vă aşteptăm !